top of page

Äiti Lemminkäisen

Tummanpuhuva Teos perhe-illasta lasten perspektiivistä. Kappale sopinee näin pimeän ajan kyytipojaksi? Tätä voisi sanoa myös Pasistin parhaaksi yritykseksi tehdä rap (räp/crap) biisi.


Ideahan lähti The Policen Synchronicity-kappaleista ja sen taustalla olevasta psykologi Carl G. Jungin synkronisiteetti-käsitetteestä, joka tarkoittaa merkitsevää yhteensattumaa, jossa kaksi tai useampi toisiinsa näennäisesti liittymätöntä asiaa tapahtuu rinnakkain, tapahtumilla ei ole kausaalista yhteyttä, mutta niitä yhdistää symbolinen merkitys.

Tässä tapauksessa purkitettiin yhteen masentuneen perheenisän tarina eräänä iltana ja Kalevalan Lemminkäisen (shamaani) äidin tarina poikansa pelastamisesta.


Perheenisän tarinassa on osuuksia Pasistin omakohtaisia kokemuksia elämästä ja Lemminkäisen äidin tarina on taas suoraan Kalevalasta. Alun ja lopun spiikit ovat Suomi-Kalevalan kielenkääntäjän antia. Laulavat lapset ovat erään koulun oppilaita.


Musikaalisesti mennään syvällä Kalevalan äänimaisemissa. Kanteleen takana Kalevala-tunnelmaa luo Olga Kolari. (Kiitos Olga). Rap/räp/crap osuuden inspiraatio löytyi Yrjö Jyrinkoskelta. Samin kitarasoololle annettiin Pasistin tavaramerkiksi nouseva trendi tyyliin"soita soolo, jota ei voi soittaa samalla tavalla toistamiseen".


Tässä tapauksessa voidaan mielestäni puhua teoksesta, sillä tämä ei tullut ihan itsestään ulos itsestäni. Pasisti ylittää ainakin omat rap/räp/crap rajat. Kalevalaakin tuli tutkittua sopivan kulman löytämiseksi. Edottomasta kaikki EP (Experimental Play) elementit täyttävä TEOS. Kiitos Juholle tuottamisesta ja IhmeNelosille soitannosta.


 

Pasisti kesällä Itämerikierroksella (Latvia 07/2023)


Lemminkäisen Äiti ja kuollut Lemminkäinen, Kalevalainen soturi

ja naistennaurattaja, Tuonelan joella (by AGG)







Comments


bottom of page