top of page

Kesä39

Siinä lepää EP:n (Extended Play) ensimmäinen biisi. Tematiikalta EP tarkoittaa Pasistille enemmänkin Experimental Play:tä, sillä tässä kuuden biisin setissä sukelletaan teemoihin, jotka pyörivät keväällä mielessäni ja jotka vaan oli pakko käsitellä biiseinä ulos. Tuotantoa peilattiin outoihin asioihin ja otettiin uusia ulottuvuuksia sovituksissa. Kesä39:ssä käytettiin kitarassa eri viritystä kuin normaalisti (DADAAD), Rushin Hopen inspiroimana.


Taas on kulunut pyöreitä vuosia siitä kun jotain tapahtui 1939-1944 ja lehdet kirjoittelevat talvi/jatkosodasta milloin mistäkin kulmasta. Minulle sota-aika tuli tutuksi isoisäni kautta aina useamman drinkin jälkeen samoilla "läheltä piti" sotatarinoina. Lapsena nukuin usein hänen vieressään ja kuuntelin sodan jälkikaikuja öisin painajaisten muodossa. Mummin haudalla käynti oli niitä asioita, joka tehtiin lähes aina pidemmän vierailun aikana. Kerran olimme taas kaksistaan matkalla Hämeenlinnan hautausmaalle ja kysäisin Ukiltani, mikä oli hänen elämänsä onnellisinta aikaa ja vastaus tuli reservin sotilasmestarilta kuin tykin suusta: "Se ol' se kes' 39 ennen sottaa. Oltiin just mänty naimissiin, isäs oli tuloss' ja elämä hymmyil' meill' Perkjärvell', aiaiaiai!" (Vapaasti epäaidosti Karjalaksi väännettynä; Perkjärvi sijaitsi menetetyssä Karjalassa, Viipurin ja Pietari puolivälissä).


Tämä biisi on omistettu kaikille niille, jotka puolustivat kotejaan ja isänmaataan noina vuosina ja joiden perintöä kannamme sisällämme ja saamme nauttia tästäkin kesästä rauhassa itsenäisinä.


Mummi ja Ukki

Kihlajaiskuva Viipurissa 1.4.1939

Comments


bottom of page